ПИСМО ПРОФЕСОРА КУЗОВИЋА

02.06.2021.

Професор доктор Душко Кузовић из покрета Ослобођење је том приликом прочитао писмо упућено Александру Вучићу. Писмо преносимо у целости.

Група организација, покрета и странака одржала је конференцију поводом поводом јучерашњег састанка Александра Вучића са делегацијом мултинационалне компаније Рио Тинто на челу са изршним директором Рио Тинта Јакобом Стаусхолмом.

Професор доктор Душко Кузовић из покрета Ослобођење је том приликом прочитао писмо упућено Александру Вучићу.

Писмо преносимо у целости.

“Пројекат Рио Тинто мора бити хитно обустављен, јер је штетан, не само по екологију Србије, већ и по привреду!

У Јадру, од 680 домаћинстава планираних за рудник откупљено је 180, око 25%.

У западној и централној Србији, тамо где се планирају истраживања не постоји особа која је за истраживања. Србија неће рудник у Јадру, Србија неће гео истраживања!

Погледајте мапу Србије где су одобрена гео истраживања! На шта личи Србија данас: на државу подељену на окупационе зоне: део Кинезима, део Американцима, део Канађанима, део Аутралијанцима. Грађани Србије такву будућност не желе! То морате председниче, ви зауставити или ће и пројекат и вашу политику зауставити грађани Србије!

РУДНИЦИ НИСУ БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ!

Са 1 хектара малине се добија дупло више зараде него са једног хектара рудника НЕТО, са 1 хектара јагоде четири пута више него из рудника, и то данас, без помоћи државе и без икакве организације. Напомињем без организације ЗА КОЈУ СТЕ ВИ ЗАДУЖЕНИ!

Не прихватамо да нашу децу гурате у руднике и фабрике за мотање каблова причајући да је то будућност! Посебно је ужасно да туђу децу шаљете у руднике а своју децу: возите службеним колима на факултет, да својој деци на почетку каријере дају директорска места у јавним установама, да своју децу одмах по школовању шаљете на амбасадорска и конзулска места, да својој деци купујете стотине хектара винограда, да својој деци купујете фудбалске клубове…

Боримо се да ничије дете, па ни деца политичара, не буду рудари нити мотачи каблова у пеленама!

А како се ви борите за нашу децу?

Да буду истерани из својих домова, са њива својих прадедова, са воћњака својих очева, да немају од чега да живе. Да буду рудари и мотачи каблова у пеленама! Да буду сексуална радна снага за вашу партијске официре?

Па то смо видели већ два пута у 20. веку. Јесу ли за то гинули наши преци!?

Не само наши животи и имовина: наша огњишта су угрожена! На њима живимо не само ми већ генерације наших потомака, и генерације наших предака! У одбрани своја огњишта користићемо сва средства којима се она бране: ко год крене на наша огњишта за нас ће бити непријатељ; макар говорио језик као и ми и звао се исто као и ми.

У Папуа Новој Гвинеји је избио грађански рат због рудника. Догађаји у нашој Србији, због исте компаније и истог разлога – рудника, воде у истом правцу: 1 % власти хоће рудник а 99% грађана има супротно мишљење! Политичари, треба да знате да нико неће дићи руку нас свој народ: ни полиција, ни војска – У ОВОЈ СТВАРИ СТЕ САМИ!

Будућност наше деце вам не дамо! Нећете ничију децу слати у руднике! Нити ћете друге доводити овде да рударе јер не дамо наше њиве, наше воћњаке и наше шуме! И не само тo: Не дамо реке! Не дамо баре! Не дамо обале! Не дамо насипе! Све је то заједничка имовима!

Доста су политичари злоупотребљавали и државу, и народ, и имовину, и историју, и национална осећања, и Бога! Доста су нас свађали. Веома добро знамо како изгледа када у Србији сваки жбун и сваки камен постану непријатељ. Од данас, до тога, потребна је само једна секунда, једна реч, један поглед!

Обуставите рудник у Јадру, обуставите геолошка истраживања по Србији. Србија неће бити Елдорадо за бандите или разрована рударска колонија!

Обновите фабрике, обновите производњу и пољопривреду, обновите школе, обновите науку, обновите морал, обновите традицију, вратите народу веру у Бога и вратите веру у љубав. Србија може бити земља снова ако јој ви престанете да сметате”.