КОСОВИЋ (ОСЛОБОЂЕЊЕ): ПЕТКОВИЋУ, ШТА СТЕ СВЕ ПОТПИСАЛИ СА ПРИШТИНОМ?

16.06.2021.

Генерални секретар покрета Ослобођење Никола Косовић реаговао је данас на јучерашње изјаве директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, затраживши од њега да јавно обелодани све споразуме које је Влада Србије закључила са „илегалним институцијама у Приштини“, наводећи ранију Петковићеву изјаву да је „потписано 48 споразума“.  „Ради се о огромном броју докумената којиArray

Генерални секретар покрета Ослобођење Никола Косовић реаговао је данас на јучерашње изјаве директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића, затраживши од њега да јавно обелодани све споразуме које је Влада Србије закључила са „илегалним институцијама у Приштини“, наводећи ранију Петковићеву изјаву да је „потписано 48 споразума“.

 „Ради се о огромном броју докумената који регулишу свакодневни живот људи у готово свим областима, а о томе народ Србије не зна ништа. Цео процес се држи у тајности“, истиче Косовић.

Он је оценио да је нетранспарентност одлика преговора откако је СНС 2012. године преузела власт.

„Преговори се од тада више не воде на техничком, већ на владином нивоу, а истовремено је искључен парламент и целокупна јавност“, каже генерални секретар Ослобођења.

Он је упитао да ли је враћање два аутобуса српских аутопревозника са прелаза Јариње, које се десило у суботу, директна последица неког од потписаних споразума:

„Ми у ствари не знамо да ли је на снази неки нови режим уласка на Косово и Метохију, јер не знамо шта они потписују. Можда су заиста договорили да сваки путник треба да најави улазак у покрајину 48 сати раније, али то по обичају крију“, оптужује Косовић.

Косовић истиче да јавност „мора да зна“ шта садржи 48 потписаних докумената и позива Канцеларију за Косово и Метохију да их све обелодани.

„Сигуран сам да би Петар Петковић из 2013. године, онај који је оштро критиковао Бриселски споразум и називао Александра Вучића издајником због тога, подржао захтев за транспарентношћу преговарачког процеса“, каже функционер Ослобођења.