ЂОРЂЕВИЋ: ПРЕДСЕДНИК САНУ НАСТУПИО КАО ПРОМОТЕР РИО ТИНТА

07.05.2021.

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић огласио се саопштењем поводом скупа „Пројекат Јадар – шта је познато“ који је јуче организовала Српска академија наука и уметности.

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић огласио се саопштењем поводом скупа „Пројекат Јадар – шта је познато“ који је јуче организовала Српска академија наука и уметности. Он је том приликом оптужио председника САНУ да је злоупотребио Академију за, према његовим речима, промоцију пројекта који ће имати катастрофалне последице по животну средину у Србији.

 „Са једне стране имате народ читаве Западне Србије који је против ископавања литијума, имате историју Рио Тинта као компаније која је изазвала помор где год је дошла и имате историју кршења прописа од стране те компаније у Србији, као и процене о погубном утицају по животну средину, а са друге стране имамо само реч министарке Михајловић и директорке Рио Тинта да ће пројекат бити еколошки одржив“, објашњава Ђорђевић.

У таквој ситуацији, каже лидер Ослобођења, Костић бира да се крије иза тобожње академске неутралности:

„Та неутралност се претворила у гротеску на самом скупу, на којој је представници компаније Рио Тинто допуштено да више од пола сата прича бајке. Само што није изјавила да је отровна јаловина у рекама уствари лековита“. 

Ђорђевић додаје и да су еколошки активисти на самом скупу добили тек неколико минута времена да говоре.

Према његовој оцени, на скупу се чула „гомила бајки“ из уста министарке Михајловић и представнице Рио Тинта, а избегнути су одговори на конкретна питања о отровном арсену, јаловини и отицању отпадних вода. 

Ђорђевић је подржао иступање председника Одбора за животну средину САНУ Владимира Стевановића који је истакао читав низ сумњивих питања у вези пројекта, укључујући еколошку безбедност, исплативост и транспарентност пројекта.

„На ту листу треба додати уништење природних и културних добара као и расељавање становништва, што је био случај у сваком пројекту Рио Тинта од Аустралије до Португала“, подсећа Ђорђевић. 

Јуче је испред САНУ одржан и протестни скуп, у коме је покрет Ослобођење узео учешће, а на коме је предата петиција против ископавања литијума у Србији.