УГРИНОВИЋ: ПОГРЕШНО ЈЕ КОСОВО НАЗИВАТИ ПРОБЛЕМОМ

24.06.2021.

Рођен сам у Призрену и у том царском граду сам провео више од пола живота, док нисам насилно прогнан. Нажалост актуелни председник Александар Вучић рекао је да „проблем“ Косова и Метохије не смемо оставити својој деци. Таквим ставом он жели да оправда убрзано и наметнуто решење које ће бити по вољи албанских сепаратиста и западнихArray

Рођен сам у Призрену и у том царском граду сам провео више од пола живота, док нисам насилно прогнан.

Нажалост актуелни председник Александар Вучић рекао је да „проблем“ Косова и Метохије не смемо оставити својој деци. Таквим ставом он жели да оправда убрзано и наметнуто решење које ће бити по вољи албанских сепаратиста и западних менотра. Он својој деци оставља станове, некретнине, винске подруме, фирме и огромно богатство попљачкано од Србије за ових девет година неслободе. Нашој деци у аманет хоће да остави историјску срамоту.

За мене покрет Ослобођење представља више од речи на папиру. Представља идеју да се срамота предаје Косова и Метохије још увек може спречити. Представља наду да ћемо победити ову неслободу, издају и пљачку око нас. Представља гаранцију да у Србији још има људи који не заборављају за шта су се генерације српског народа бориле и гинуле. Представља веру да ћемо се још једном ослободити.

И наши преци су од својих предака наслеђивали „проблем“ окупираног Косова и Метохије. Нису се предавали – чекали су погодан моменат за ослобођење.

Васпитаван сам традиционално и научен да чувам и браним своје. Косово и Метохију својој деци не представљам као проблем, већ као аманет и наслеђе, историју и традицију, као понос и храброст, али и као шансу за суживот и мир.

Долази време буђења и време промене. Прва промена треба да буде у начину размишљања. Потомцима не треба да остављамо Косово и Метохију као проблем, већ као светињу која је била, јесте и биће део Србије. Са том мишљу свако од нас треба да формира став према Косову.

Јесте отрцана фраза, али Јевреји су се два миленијума будили и одлазили на спавање са речима „Догодине у Јерусалиму“ на уснама, чак и када су били у грозном положају: расути по свету, уништавани, прогањани. Ни тада нису губили наду, ни тада се нису одрекли свога наслеђа. Требало им је скоро две хиљаде година, али вратили су се на своје. Јер га се никада нису одрекли, нису га заборавили, нису га називали проблемом. Тако и ми Срби треба да размишљамо, па ће ствари полако долазити на своје место.

Анђелко Угриновић

Члан Савета за одбрану и безбедност, Покрет Ослобођење